fbpx

Najljepših pet nacionalnih parkova Hrvatske po našem izboru

 

Niste imali priliku nikad posjetiti ove nacionalne parkove?

Sad je pravo vrijeme za to!

Dajemo vam opis predivnih nacionalnih parkova u Hrvatskoj!

 

Plitvička jezera

Proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. Najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Smatra se jednim od najljepših nacionalnih parkova u Europi. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera (Gornja-12 i Donja-4) različitih veličina. Zbog svoje jedinstvenosti i prirodne ljepote, uvršten je na UNESCOv popis svjetske prirodne baštine 1979. Nalaze se između planine Male Kapele na zapadu i Plješivice na istoku usred Dinarskog planinskog masiva. Park se nalazi uz državnu cestu D1 Zagreb – Split između Slunja i Korenice. Kada stignete u nacionalni park možete birati između 8 programa obilaska dužine 3-18 kilometara. Duži programi počinju kod Ulaza 2 i označeni su narančastom bojom. Četiri programa obilaska koji počinju kod Ulaza 1 su označeni zelenom bojom. Programi su nazvani velikim slovima, a svaki ima napisano vremensko trajanje, kilometražu kao i da li uključuje vožnju vlakićem i/ili brodom. Moguće je kupiti jednodnevnu i dvodnevnu ulaznicu! Najveće i najdublje jezero je Kozjak. S njim završava niz Gornjih jezera. Dugo je 2,35 km, a najveća mu je dubina 48 metara. Također možete i veslati ovim jezerom! Drveni čamac možete iznajmiti na sat vremena na pristaništu brodova P1 na jezeru Kozjak. Na sredini Kozjaka nalazi se Štefanijin otok koji je ime dobio po austrijskoj princezi Stephanie. Po ovom otoku ne možete šetati, ali se oko njega možete provozati isključivo čamcem. Na Plitvicama se nalazi više od 90 vodopada! Jedan od njih je najviši vodopad u Hrvatskoj. Radi se o Velikom slapu koji je visok 78 metara. Jedna od zanimljivih legenda kaže da je u jednoj od špilja živio mudri pustinjak (kaluđer ili redovnik)? Legenda kaže da su ljudi koji su obilazili Plitvice redovno dolazili kod njega na razgovor i po savjet. Živio je u špilji Šupljari na Donjim jezerima, a jezero uz špilju se zato zove Kaluđerovac. Park također ima bogatu i faunu. Dom je srnama, medvjedima, vukovima, divljim svinjama, divljim mačkama, a u vodama pastrvama. Lov, robolov i kupanje u jezerima strogo su zabranjeni. Kupite već danas svoju kartu i doživite plitvički doživljaj iz prve ruke!

 

NP Plitvička jezera (Plitvice), Htl Jezero 3*, Htl Plitvice 2*, Htl Bellevue 2*, Htl Grabovac 3* - Mondo Travel

 

 

Brijuni

Brijuni su proglašeni nacionalnim parkom 1983. Nalaze se na jugu poluotoka Istre. Najbrže je doći iz Fažane, udaljen svega 8 kilometara od Pule. Iz Fažane svakodnevno voze trajekti na Brijune, a prije ukrcaja potrebno je kupiti karte u poslovnici Fažana, a jedna od novosti za posjetitelje je mogućnost online kupnje karata (aplikacija Brijuni Pocket Guide). Sama vožnja traje 15 minuta. Ako dolazite autom, možete ga ostaviti na velikom parkingu u Fažani koji se plaća. Sastoji se  od 14 otoka, dva najveća otoka su Veliki Brijun 7 km2 i Mali Brijun 1,7 km2, a manji su Sveti Marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim. Brijunsko otočje može se pohvaliti izuzetno bogatom kulturno-povijesnom baštinom. U otočkim su stijenama ostali otisci prvih „osvajača” ovih otoka – dinosaura. Na četiri lokaliteta Velog Brijuna pronađeno je više od 200 otisaka stopala dinosaura. U antičko doba, Rimljani dolaze na Brijune i stvaraju od njih savršena mjesta za ljetovanja i donose sa sobom kulturu masline i vina. Iz tog su vremena ostale očuvane rimske ladanjske vile, od kojih je najpoznatija vila u uvali Verige. Gosti koji žele izbliza vidjeti ostatke rimske vile, mogu sudjelovati u podvodnoj poučnoj stazi dužine 500 metara. Na zapadnoj strani otoka možete posjetiti utvrdu Kastrum i ostatke ranokršćanske crkve sv. Marije iz 5.stoljeća. U 20. stoljeću poseban pečat brijunskim otocima dali su austrijski industrijalist Paul Kupelwieser i jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito. Kupelwieser je bio vlasnik Brijuna i napravio je mnogo drvoreda te parkova u austro-ugarskom stilu koji i dan danas očaravaju posjetitelje. Nakon II. Svjetskog rata, Brijuni postaju Titova ljetna rezidencija. Tu je primao goste svjetskog glasa – glumce i državnike kao što su bili Elizabeth Taylor i Richard Burton, Indira Gandhi, Moamer Gadafi, Jaser Arafat. Upravo je i u Titovo vrijeme boravka na otoku napravljen veliki Safari park s egzotičnim životinjama koje su mu darovali svjetski državnici – Indira Gandhi je, primjerice, darovala Titu slonicu Lanku (koja je još uvijek tamo). Legenda na Brijunima je Koki, poznati Titov papagaj; jedan od rijetkih primjeraka žuto – kukmastih kakadua koji žive i do 100 godina. Park nudi brojne sportske aktivnosti, a u sklopu programa „BicikliRAJ na Brijunima” gosti mogu unajmiti bicikl u Parku na 3 sata i voziti po nacionalnom parku. Također možete se i okupati u uvali Verige gdje se nalaze ruševine Venerinog hrama kao i u uvali Saluga, lijepo uređenoj plaži s pijeskom u moru koja će se svidjeti obiteljima s djecom. Tko ne bi posjetio rajsko otočje gdje se prožimaju blagodati suvremenoga doba s davnom prošlošću?

 

Krka

Proglašen nacionalnim parkom 24. siječnja 1985. Dobio je ime po rijeci Krki koja je dio parka. Smješten je u blizini Šibenika u Dalmaciji. Ima 7 sedrenih slapova i njezine ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen, koji se preporučuje posjetiti u proljeće i ljeti jer je tada u punom sjaju, a možete se i osvježiti u čistoj vodi. Sedam veličanstvenih: Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk. Bilušića buk jedini na koji ne utječe energetsko iskorištavanje rijeke. No, u njegovu se strukturu tijekom povijesti najviše zadiralo – četiri je puta miniran radi sprječavanja poplava u Kninskom polju. Brljan svakako morate posjetiti u proljeće! Kontrast srebrne vode i bujne vegetacije u to je godišnje doba najdojmljiviji. Najviši slap je Manojlovački slap sa svojih 32,2 metra. Nalazi se u blizini Burnuma; kako biste došli do parkirališta morate pratiti usku šljunčanu cestu. Rošnjak je ostao netaknut zbog svog nepristupačnog položaja. Zbog njegove jednostavnosti i nepristupačnosti nazvan je Oltarom. Miljacka slap je poseban po tome što se ispod njega smjestila hidroelektrana Miljacka, koja je svojedobno bila najsnažnija hidroelektrana u Europi. U blizini se nalazi špilja Miljacka II., poznata po brojnim endemičnim životinjskim vrstama kao što su čovječja ribica i dugonogi šišmiš. Jedan od zanimljivijih i ljepših doživljaja u svom posjetu će vam priuštiti fenomen “srebrne ogrlice” na samom početku Roškog slapa. Najpoznatiji i najduži slap, Skradinski buk, poseban je po svom neobičnom izgledu koji može zahvaliti 17 stepenica raspoređenih na 800 metara dužine preko kojih se prelijevaju zajedničke vode rijeka Krke i Čikole. Nalazi se šetnica u trajanju od 2-3 sata, a većina staze sačinjavaju drvene daske te je na uzvisini od oko 50 metara. Također možete vidjeti Visovac, katolički samostan smješten na malenom Gospinom otoku između Skradinskog buka i Roškog slapa i srpski pravoslavni samostan Manastir Krka. Valja napomenuti i Burnum, grad rimske legije, a posljednjih godina mnogo je arheoloških radova koji otkrivaju nekoliko građevina na tom prostoru; Rimski vojni amfiteatar teško oštećen ratovima na ovim prostorima nedavno je obnovljen. Iskopine pronađene na ovom prostoru izložene su u arheološkoj zbirci u Eko kampusu Puljane. Uz vodu buja biljni svijet, među kojim i cvijet irisa ili perunike – hrvatski nacionalni cvijet. Životinjski svijet je bogat – čak deset endemskih vrsta riba, a zbog raznolikosti i brojnosti ptica, 225 vrsta. Odmorite se u nekom od rustikalnih restorana i popijte kavu u nekom od kafića! uživajte u prekrasnom ambijentu i šumu slapova Krka!

 

Krka

 

Kornati

Proglašen 1980. nacionalnim parkom i stavljen je pod zaštitu UNESCO-a. Nalazi se u srednjoj Dalmaciji, zapadno od Šibenika i južno od Zadra. Kornati uključuju 89 otoka, otočića i hridi u moru. Otoci su svrstani u dva niza:  Kornatski i Pučinski. Ime su dobili po najvećem otoku, Kornatu. Kornati su najrazvedenija otočna skupina na Mediteranu. Život na Kornatima se vrtio oko polja Tarca na otoku Kornatu. Riječ je o najstarijoj utvrdi na Jadranu iz bizantskog vremena, podignutoj u 6. stoljeću vjerojatno u vojne svrhe za zaštitu obale i kontrole plovidbe. Neko je vrijeme i otok nosio to ime. Također ovdje su rasle guste šume hrasta crnike i česmine koja je zbog potrebe za pašnjacima i obradivom zemljom sječena još za vrijeme Ilira, a to se rezultiralo u kamenjar. Kamenjar je ugodan dom rijetkim vrstama poput ptica, sisavci su rijetkost, a jedina zvijer koja živi na Kornatima je kuna bjelica (Martes foina). 1824. na otoku Piškeri spominje se postojanje 13 kuća, skladišta za ribu i sol, bačve i razne druge ribarske potrepštine. Na Piškeri je danas samo pet kuća, ali stoji crkva iz 1560. To je mala crkvica dimenzija 14,8 x 8 m. Podignuta je samo za ribare i jedina je takva na Jadranu! Jedini svjetionik kojeg možete posjetiti su Tajerske sestrice koji je izgrađen 1876., a lako je prepoznatljiv o crveno-bijelim prugama na željeznom tornju. Na Kornatima se nalazi jedna zanimljiva geološka pojava – klizište, poznato pod nazivom Magazinova škrila. Uzrok nastanka je najvjerojatnije snažan zemljotres. Naime, pjezaži su možda najdojmljiviji na pučinskoj strani otoka gdje se iznad mora izdižu strmci. Najviši je na Klobučaru (80 m), Mani (65 m), Rašipu Velikom (64 m), Obručanu (50 m) i Piškeri (45 m). Podmorje Kornata izrazito je čisto i prozirno te obitava velika fauna. Valja spomenuti i park prirode Telaščica koji se nalazi na Dugom otoku, te je prirodni nastavak Nacionalnog parka Kornati. Ima razvedenu obalu i predivan ulaz u zaljev koji okružuju 14 većih i manjih otoka. U Telaščici se nalazi prirodni fenomen – Slano jezero Mir do kojeg vodi pješačka staza. Jezero je duboko 6 metara i 30% slanije od mora! Ovaj kameniti labirint najbolje je posjetiti brodom stoga ne zaboravite ponijeti kupaće kostime i okupati se u bistrom moru! Zavirite u tihu, okamenjenu priču i doživite doživljaj Kornata!

 

 

Mljet

Osnovan je 11. studenog 1960. godine, a njegovom posebnom statusu zaštite uvelike je pridonio naš istaknuti znanstvenik i akademik Branimir Gušić. Posjet je moguć brodskom linijom iz Dubrovnika i s Pelješca, te brojnim izletničkim brodovima s Korčule, Hvara i Splita, koji uglavnom pristaju u lukama Polače i Pomena. U povijesno doba na cijelom su otoku živjeli Iliri radi vode i nevremena, Grci na putu prema Lumbardi (Korčuli) te Rimljani koji su nam arheološke ostatke od kojih je najznačajnija palača u luci Polače. Za ljubitelje prirode koji na otok u prvom redu dolaze zbog uživanja blagodati najbolja mjesta su Pomena i Polače. Pomena mjesto savijeno oko ulaza u nacionalni park svoje početke ne duguje Rimljanima poput Polače, već ribarima iz susjednih Goveđara. Razvoj od ribarske lučice do turistički najpopularnijeg mjesta na otoku započinje izgradnjom jedinog hotela na otoku. Mjesto je to gdje možete iznajmiti gotovo sve što vam padne na pamet od ronilačke opreme preko kajaka do električnog bicikla. S druge strane u Polačama se nekoć, sudeći po dostupnim izvorima, nalazila gusarska luka, a ime je dobila po rimskoj palači koju je tu izgradio dotični Agezilaj bježeći od Septimija Severa. Danas su Polače najprometnija luka u samom parku, a posebno je vole jahtaši. Sjajna gastronomska ponuda, rimske ruine i blizina netaknute prirode nacionalnog parka čine ovo mjesto sjajnim izborom za početak mljetske avanture. Također se možete provozati brodićem do Velikog jezera gdje se smjestio otočić Sv. Marije, neslužbeni simbol Nacionalnog parka i cijelog otoka. Ovaj čarobni kutak ljeti se ogrne umjetničkim bojama kada se, od sredine srpnja do sredine kolovoza, održava Mljetsko kulturno ljeto. Prihodi od ulaznica za predstave, koncerte i izložbe usmjereni su za obnovu vrijednog benediktinskog samostana Sv. Marije iz 12. stoljeća. Nezaobilazno mjesto svakog avanturista na Mljetu zacijelo će biti Odisejeva špilja. Smještena je na jugu otoka, a ispred nje se nalazi hrid Ogiran koja za jakog juga bude vrlo opasna za pomorce. Upravo je iz tog razloga, kaže legenda, Odisej doživio brodolom i skrio se u obližnju špilju gdje je podlegao čarima nimfe Kalipso. Osim što je najzeleniji i najšumovitiji hrvatski otok u pomodrju Mljeta nalazi se najveći koraljni greben na Mediteranu – endemska vrsta busenastog koraljnog grebena Cladocora caespitosa! Želite li imati najljepšu panoramsku fotografiju? Onda je Montokuc najbolje mjesto za to! Vrh s kojeg se pruža nezaboravan pogled na nacionalni park. Visok je samo 235 metara, ali središnja pozicija u Nacionalnom parku omogućava vam da napravite sjajnu kolekciju fotografija. Osim toga isplati se posjetiti Sobru koja glasi za glavnu mljetsku luku i Saplunaru. Saplunaru nazivaju ‘posljednjih skrivenim biserom’ Mediterana. Ovo pomalo izolirano mjesto dom je netaknutoj prirodi i pješčanim plažama koje se prostiru na duljini od cijelog kilometra, dok ih okružuje gusta borova šuma. Željni ste iskonske i čiste prirode bogate životom i kulturom? Zato požurite i posjetite ovaj Zeleni biser Jadrana…

 

 

shares

Prijava na Kolegio

Registracija na Kolegio


Izgubljena lozinka

Upišite svoju email adresu. Primit ćete link za izradu nove lozinke putem emaila.

Prvo morate biti prijavljeni

Prvo morate biti prijavljeni

Prvo se morate prijaviti.